Biobased bouwen | Van land naar pand

Van land naar pand is veelbelovend. Bouwmaterialen uit onze landbouw. Geen verspilling, alles nagroeibaar, groen, schoon, dichtbij en gezond. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Biobased bouwen is booming. En dat moet ook. Zeker als we de groene, nagroeibare bouwmaterialen uit eigen regio kunnen halen.

Van land naar pand is veelbelovend. Bouwmaterialen uit onze landbouw. Geen verspilling, alles nagroeibaar, groen, schoon, dichtbij en gezond. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Want we hebben wat uitdagingen: Stikstof, CO2, fijnstof, virus-uitbraken … Ook de landbouw ontkomt niet aan een transitie.

Als we toch nieuwe materialen nodig hebben om mee te bouwen of verbouwen, dan kies je niet meer voor CO2-intensieve chemische materialen. Biobased materialen beloven een betere toekomst. Voor de bouw en voor de boeren.

Friese studenten hebben de mooiste biobased materialen toegepast in hun circulair multifunctioneel centrum voor Dantumadiel. Klik hierKlik hier

Lokaal en klimaatpositief

Deze materialen kunnen we namelijk in Nederland zelf verbouwen. Biobased gewassen als miscanthus, vezel hennep, lisdodde en graanstro kunnen prima verwerkt worden tot isolatiemateriaal.

Er zijn weinig gewassen die zo sterk zijn en zo snel groeien als olifantsgras en bamboe. IJzersterk en heel geschikt als bouwmateriaal in velerlei vormen.

Building Balance denkt biobased

Building Balance, een initiatief ontsproten uit een aantal Gideon breinen, werkt aan ketens om samen met boeren, verwerkers, bouwers en gebouweigenaren een markt te creëren voor biobased bouwmaterialen. Building Balance heeft als doel om in 2030 maar liefst 50.000 hectare vezelgewassen te telen.

Hoogbouw in hout

Naast deze gewassen is er nog een ander hernieuwbaar materiaal dat meer gebruikt moet gaan worden. Bouwen met hout. We waren onze jarenlange traditie van bouwen met hout even vergeten maar nu wordt het tijd voor dit prachtige materiaal. Hout is milieuvriendelijk, er is duurzaam hout in overvloed, hout is brandveilig, wonen in hout is niet koud of gehorig. Waarschijnlijk is het door de fysische eigenschappen zelfs gezond om in een houten gebouw te wonen en te werken. En als we bouwen in hout slaan we enorme hoeveelheden CO2 op.

Biobased | Van land tot pand

Olifantsgras

Van land naar pand

De CO2 opslag is belangrijk. Dat kan gewoon in onze gebouwen. Van huizen en kantoren tot sportcomplexen en zwembaden. We gaan bouwen met nagroeibare materialen. We gaan bouwen van land naar pand.

Lees ook