Basaltbatterij slaat zonenergie op
De basaltbatterij kan wel eens interessant genoeg worden om op te schalen. Cees van Nimwegen bedacht de basaltbatterij. Zijn energieopslagsysteem blinkt uit in eenvoud: basalt, metaal en steenwol zijn de belangrijkste ingrediënten.
Energie van zonnepanelen leveren de warmte die opgeslagen wordt in gloeiend hete stenen. Zijn proefopstelling staat nu in Sint-Oedenrode (Brabant).
Wie aan het eind van een hete zomermiddag weleens blootsvoets op rotsen heeft gestaan weet: steen houdt hitte goed vast. Wie verstand van elektriciteit heeft weet: botsende elektronen geven hitte af. Denk maar aan een haarföhn. Cees van Nimwegen (75) uit Best verenigt die principes in zijn CESAR systeem.
Basaltbatterij
Misschien is deze basaltbatterij wel een belangrijke uitvinding. Want het opwekken van duurzame energie lukt ondertussen aardig, maar het opslaan van die energie voor later gebruik is duur. Op dit moment gaat het teveel aan opgewekte groene stroom retour naar het elektriciteitsnet.
Maar wat als het net al die stroom niet meer aankan?
Opslag is de oplossing. Initiatieven om groene energie op te slaan zijn talrijk. Het kan bijvoorbeeld al met mierenzuur (ontwikkeld op de TU Eindhoven) of ammoniak (Eemshaven Groningen).
De meest gangbare methode is nog altijd de ouderwetse accu. Het systeem van de basaltbatterij blinkt uit in eenvoud.
- Elektriciteit geeft warmte af
- Die hitte slaan we op in basalt
- De warmte kan later weer omgezet worden in elektriciteit, door bijvoorbeeld een kolencentrale
Klik hier voor de visuele uitleg in pdf
De proefopstelling is gebouwd in een container met 40 kuub basalt. Tussen die stenen kronkelen stalen buizen.
- Door de buiswanden ‘stroomt’ een flinke dosis elektriciteit.
- De warmte van die stroom trekt zo de stenen in.
- Door een dikke laag steenwol om de container heen, koelen de stenen nauwelijks af.
- Wanneer een ventilator koude lucht door de buizen blaast, stroomt de hitte van de stenen terug de buizen in.
- Er gaat aan de ene kant elektriciteit in en er komt aan de andere kant warme lucht uit.
Kosten efficient?
De opslagkosten van energie zijn op deze manier laag, zeker in vergelijking met batterijen. Bij een accu kost opslag zo’n 20 cent per kilowattuur. De basaltbatterij komt op een paar cent uit. Schaalgrootte is nog een uitdaging om de kosten laag te houden.
Om daadwerkelijk energie op te slaan tegen de voorgestelde lage kosten, is een opstelling met een miljoen kuub basalt nodig. “Vergelijkbaar met 25.000 van die zeecontainers”, verduidelijkt Van Nimwegen. De kosten van zo’n opstelling schat hij op 50 miljoen euro.
Energiereuzen zien nu nog niets in zijn systeem, vreest Van Nimwegen.
Het verstoken van kolen is nu nog veel goedkoper maar als de markt omslaat, zou het zomaar kunnen dat de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij in het systeem investeert.
Water verwarmen
Van Nimwegen bouwt een kleinere installatie in een schuur, met daarnaast een grote watertank. De stenen in de schuur warmen het water op. Zo kan de watertank zo’n honderd aardgasloze huizen van warmte voorzien.
Ondertussen blijft Van Nimwegen ook bezig bij de Gasthuishoeve. Samen met de eigenaar sluit hij 150 zonnepanelen aan. ,De elektriciteit die overblijft, gaat naar de container. Zo gaat het systeem binnenkort de hal van de Gasthuishoeve verwarmen.
Lees ook
- SMARTCirculair Toolkit – Energiesystemen
- GEM Tower – uitklapbare energietoren met zonnecollectoren en een windturbine
- We moeten energieopslag regelen!
- Wereldprimeur | Groen Waterstofgas produceren met een zonnepaneel uit Leuven, Belgie
- Breeze hotel Amsterdam is een ‘waterval’ van Energie
- Ecovat Uden: Thermal energy storage saves 90% heat