Alfa/Terra studententeam wil aandacht van de landelijke media

Moeders en kinderen konden gelijk door naar de gaskamer in vernietigingskampen als Auschwitz

Media? Het gaat toch om een ontwerpopdracht voor de bouw? Ja dus. Het Alfa/Terra studententeam vindt het belangrijk om niet alleen het WO2 barak maar ook de oorlogshistorie in beeld te brengen.

Wie weet is dit jaar van 75 jaar herdenken wel de laatste mogelijkheid om getuigenissen te vinden.

Een grote groep studenten is bezig met een oud tweede wereldoorlog barak. Zij willen mensen spreken die uit eigen ervaring of uit de verhalen van ouders, ooms, opa’s of oma’s, kunnen vertellen over die bedreigende en vaak ook fatale oorlogsperiode. Joodse mensen die later via kamp Westerbork zijn afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Dus hebben ze de media nodig. Niet alleen de regionale media. Ook de landelijke tv en radio zenders.

Video-oproep

Vaak zit er een maatschappelijke component aan de ontwerpopdracht van het SMARTCirculair studententeam. Zo ook voor het gecombineerde Alfa/Terra team in respectievelijk Hoogeveen en Assen. Het Alfa team heeft de ontwerpen en plannen klaar om een tweede wereldoorlog barak terug te brengen in authentiek staat, het Terra team zorgt voor de ontmanteling van het barak, het verplaatsen van het barak naar het historisch museum in Wemme en het in oorspronkelijke staat terugbrengen van de omgeving.

Landelijke media

Hoog tijd om mensen te vinden die willen vertellen over die tijd. Via TV Programma’s willen ze in contact komen met (joodse) mensen die zelf in het barak hebben gewoond of met hun kinderen of andere familieleden in de verwachting dat media programma’s als Tijd voor Max en regionale TV-zenders.

Immers, de Joodse gevangenen kwamen uit heel Nederland naar Drenthe. Het waren nog hele gezinnen die in deze barakken werden ondergebracht en bij elkaar bleven tot het moment dat ze vanuit Kamp Westerbork op transport naar het oosten gingen. Uit die vernietigingskampen kwamen maar een handje vol mensen terug. Het studententeam hoopt in contact te komen met vooral joodse mensen of hun nazaten die het overleefd hebben.

Ook in de regionale media wordt aandacht gevraagd. Radio, tv en kranten aandacht zullen besteden aan Barak Linde. Dorpelingen, boeren en bedrijfjes hadden met de kampen te maken. Omdat de gevangenen heidegronden in de omgeving moesten ontginnen voor akkerbouw. En omdat plaatselijke leveranciers moesten leveren aan de Duitse gevangenenkampen. Andere bedrijven verdienden zelfs aan deze kampen. Omdat ze eigenaar waren van het barak en dus huur ontvingen. Of omdat ze voor weinig geld veel zware arbeid konden laten verrichten door de gevangen.

Verhalen zijn cruciaal

De verhalen brengen de toehoorder dicht bij het leven, de angst, de gruwelen van anderen in die tijd. Er bestaat nooit één afgerond verhaal over historische gebeurtenissen. Meerdere persoonlijke ervaringen samen helpen om tot de constructie van een gebeurtenis te komen. En alle verhalen zijn cruciaal om de herinnering levend te houden, ook richting komende generaties. Zodat wij het niet vergeten.

Video

Deze documentaire , “nummer 163265”, verteld het verhaal van Machiel Gobets en werd op 2 mei 1990 uitgezonden door de EO voor het programma Tijdsein.

Willen jullie ook media-aandacht?

Neem contact op met het projectbureau van SMARTCirculair of bel rechtstreeks met Tanja Nolten 06 16342889

 

Lees ook