Actueel | 317 waterstofprojecten in Nederland
April 2024 telt Nederland 317 waterstofprojecten. Nederland behoort tot de kopgroep op het gebied van waterstof. Om dat inzichtelijk te maken, hebben de Topsector Energie en Missie H2 een interactieve waterstofkaart van Nederland gemaakt, met daarop alle huidige en geplande waterstofprojecten.
KLIK HIER om naar de interactieve kaart te gaan
Waarom waterstof?
Hoewel waterstof geen energiebron is, maar een energiedrager, geldt het als een belangrijke component van de energietransitie. Het geldt met name als opslagmedium voor duurzame energie. Waterstof kan namelijk via elektrolyse uit water worden gemaakt. Dat kost weliswaar energie, maar die komt deels weer vrij als de waterstof met zuurstof tot water reageert. Ook wordt waterstof als grondstof in de industrie ingezet, als alternatief voor grondstoffen uit fossiele bronnen.
Waterstofprojecten
Om overzicht te krijgen en te houden is er een interactieve kaart gemaakt. Daarop kun je in je eigen regio zoeken naar actuele waterstofprojecten. Inmiddels zijn dat er 317!. Het betreft openbare data, op zo’n manier gepresenteerd dat die voor iedereen begrijpelijk is. De kaart is dan ook niet alleen bedoeld voor de sector zelf. Ook de buitenwereld blijkt veel belangstelling te hebben voor waterstof. ‘De kaart is laagdrempelig. Betrokkenen kunnen er eenvoudig de kennis over projecten delen. Zo ontstaan er nieuwe netwerken.
Momenteel komt circa 20 procent van onze energie uit elektriciteit; de overige 80 procent komt voornamelijk uit olie, gas en biomassa. De komende decennia zal het aandeel elektriciteit in die energiemix fors toenemen, mogelijk tot 60 procent in 2050. Huishoudens, transport en de industrie worden geëlektrificeerd. Van het kraken in de plasticindustrie tot de transportsector.’
Waterstof gaat in toenemende mate een rol spelen. Bijvoorbeeld bij het opwekken van heel hoge temperaturen in de industrie, om glas of metalen te smelten, of in de kunstmestindustrie als grondstof. Ook in de zware transportsector kan waterstof uitkomst bieden.
Balans op het Net
Je moet waterstof alleen dáár inzetten waar het werkelijk tot zijn recht komt. Het is namelijk wel kostbaar. Zet je het in op plekken waar het niet efficiënt is, dan weet je van te voren al dat het geen succes gaat worden.
Waterstof kan ook nog een andere rol spelen in de energietransitie. De elektrificatie wordt nu op veel plaatsen gedwarsboomd doordat het elektriciteitsnetwerk al te vol is, zodat nieuwe aansluitingen niet meer mogelijk zijn. Het netwerk moet fors worden uitgebreid, maar dat is een proces dat jaren zal duren.
Pilot waterstof op zee
Een deel van de duurzaam opgewekte energie kan evenwel in plaats van in elektriciteit direct in waterstof worden omgezet. Dat kan in de toekomst offshore gebeuren, in of nabij de windturbines die de stroom opwekken. Binnenkort vindt een eerste pilot plaats: het PosHYdon-project, dertien kilometer uit de kust van Den Haag.