3 architecten geven hun visie op circulaire bouw tijdens Kick Off SMARTCirculair

2 architecten: Olivier Graeven, ontwerper van de LocHal in Tilburg en Raoul Vleugels, architect gespecialiseerd in bouwen met natuurlijke materialen

Drie architecten gaven hun visie op circulaire bouw tijdens de kick off van SMARTCirculair op 10 oktober in Culemborg. Architecten Mischa-Marah Wullems (RoosRos architecten), Raoul Vleugels (Werkstatt) en Olivier Graeven (Jo Coenen) inspireerden 150 studenten die in multidisciplinaire teams deelnemen aan de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair.

In totaal doen er circa 18 studententeams met 250 studenten mee aan de challenge. Zij maken een klimaatpositief ontwerp voor hun lokale opdrachtgever.











Mischa Marah Wullems geeft de visie van RoosRos architecten op circulair bouwen

Mischa-Marah Wullems

Architect Mischa-Marah Wullems laat zien dat circulair bouwen tot prachtige resultaten leidt. Het kantoor van RoosRos in Oud-Beijerland is daar een goed voorbeeld van. Dit voormalige industrieel pand is getransformeerd tot een heerlijk flexibel en circulair kantoor waarbij uitsluitend hergebruik van materialen is toegepast. Architect Mischa-Marah benadrukt dat het vroegere afval nu in gesloten ketens hergebruikt kan blijven worden en hun kantoor is daar een goed voorbeeld van. Vanuit de visie dat een gebouw met toekomstwaarde een gebouw is dat gezond, energiezuinig en flexibel mee verandert met veranderingen, zorgt RoosRos ook nog eens dat het gebouw het milieu minimaal belast.

Mischa-Marah: “Denk na over hoe een positieve sfeer kan worden gecreëerd in en rondom het gebouw. We moeten terug naar de natuur. Werk met terug te winnen en recyclebare, duurzame producten. We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in de verandering van het tijdperk.”

 


Raoul Vleugels over circulair bouwen met natuurlijke materialen. Het resultaat: CO2 opslag in het gebouw en lucht dicht, damp open waardoor het binnenklimaat optimaal is.

Raoul Vleugels over het toepassen van materialen

Raoul Vleugels (Werktatt architecten) zegt dat voor veel mensen bouwen met natuurlijke materialen nog steeds gelijk staat met het bouwen van een ‘hobbit’ gebouw. Gelukkig bewijzen prachtige gebouwen, opgetrokken met natuurlijke materialen het tegendeel.

Vleugels: “De basis is werken met natuurlijke, ademende materialen en dan aanvullen met installatietechniek. De huidige bouw spreekt alleen maar over beter isoleren, maar beter isoleren is je gebouw afsluiten van de buitenwereld met een ongezond binnenklimaat als gevolg. Biobased materialen zorgen ervoor dat een gebouw ademt. Een huis gebouwd van kalk/hennep heeft geen CO2 uitstoot en is damp open. Werken met deze materialen is gezond en veilig voor iedereen.”






Olivier Graeven, een van de 3 architecten, vertelt over het ontstaan van de spraakmakende Bibliotheek in de voormalige LocHal in Tilburg.

Olivier Graeven ontwerper van de LocHal in Tilburg

Olivier Graeven heeft een gigantisch en spraakmakend project afgerond: De voormalige LocomotiefHal (LocHal) in Tilburg heeft hij getransformeerd naar een fantastische multifunctionele bibliotheek. Hij vertelt over de herbestemming waarbij zowel andere bedrijven als de bewoners van Tilburg betrokken waren.

“Het verleden meenemen als bron in je ontwerp geeft betekenis van je object. Dat heb ik met de LocHal ook gedaan. Als je een idee hebt: pak het op en ga de diepte in en betrek de buurt en de omgeving in je ontwerp. Dat is de toekomst van de bouw.”

 






Ferdinand van Bergen over de invloed van licht(inval) op ons welzijn.

Licht als basis voor onze gezondheid

Vergeet niet hoe belangrijk licht is in de bouw, zegt Ferdinand van Bergen van B2B Networks.

“Licht heeft enorme invloed op ons welzijn. Daar staan weinig mensen bij stil maar je bent over het algemeen veel binnen in een gebouw waar weinig of onjuiste belichting is. Dus denk na over daglicht, de inval van licht en dus ook de bouwfysica. En kleuren zijn van invloed op ons energieniveau. Rood licht activeert, blauwe tinten dragen bij aan (nacht)rust. Als je je bezig gaat houden met de inrichting, neem dan vooral ook de sterkte en kleur van het licht mee in je ontwerp.”

 






Juryvoorzitter Ruud Koornstra geeft de studenten een boost om vernieuwend te denken

Ruud Koornstra roept op tot vernieuwing

Ruud Koornstra als juryvoorzitter van SMARTCirculair geeft nog een extra boost aan de jongeren want juist jongeren komen met vernieuwende ideeën. “Jullie hebben de scheppende kracht die niet mag worden onderdrukt. Grote veranderingen komen van buiten de sector. Ga buiten de paden! Hengelo heeft met zijn waterstofconcept laten zien hoe anders de energievoorziening kan. Een enorm kansrijk concept. Ik daag jullie uit om ook met vernieuwende concepten te komen want dat is wat jullie kunnen. Laten we samen werken aan het paradijs op aarde. Vernieuwingen en innovaties versterken elkaar. Op alle thema’s! Durf groot te dromen, betrek de omgeving, de mensen, de natuur en werk samen als team!”






 

Winnaars 2019

Rick de Vlieger won met zijn team de challenge 2019. Bepaal de visie, gebruik die als kapstok, geef elk teamlid een eigen rol en werk samen, dan win je SMARTCirculair 2019 – 2020

Rick de Vlieger die met zijn Ad Fundum team afgelopen jaar de challenge won, geeft de studenten tips mee hoe ze kunnen zorgen voor een winnend ontwerp.

In zijn verhaal benadrukt Rick ook vooral hoe belangrijk het is om samen te werken en gebruik te maken van elkaars sterkte kwaliteiten waarmee je elkaar aanvult.










 

 

Publieksprijs winnaar Rutger Ebben vertelt hoe je de publieksprijs kunt binnenslepen

Rutger Ebben won met zijn team de publieksprijs. Hij vertelt hoe belangrijk communicatie en campagnes voeren zijn tijdens de wedstrijd. Want de architecten onder ons zorgen voor fantastische ontwerpen maar de communicatie zorgt ervoor dat ontwerpen het nieuws halen en dat is minstens zo belangrijk.<








Alle lagen zijn belangrijk

Rick: “Het gebouw is slechts het vliesje van hoe het eruit ziet. Alle lagen van het gebouw spelen een belangrijke rol. Kijk naar wat dichtbij groeit en wat er te halen is uit je directe omgeving. Dat bespaart klimaatkilometers.  Zoals bijvoorbeeld zeewier als isolatie.  Ja het kan! Je betrekt hierbij niet alleen de natuur in de bouw maar ook zorg je voor een gebouw dat CO2 opslaat in wanden en dak. Bovendien hebben we met ons modulaire klimaatpositieve gebouw gezorgd voor een damp open en flexibel in te delen gebouw. ”






Vertrouwen

Juist omdat deze studenten nog vrij kunnen denken en niet beperkt zijn door klassieke bouwideeën zorgen zij voor bijzondere, vernieuwende en vaak oogstrelende circulaire bouwconcepten zo heeft ervaring geleerd. Met dank aan al die opdrachtgevers die vertrouwen geven aan hun team. Want hun vertrouwen zorgt ervoor dat de studenten het vertrouwen dubbel en dwars terug geven.

 

Ervaringen van de finalisten in juni 2019

Foto’s en Presentaties